ESC2017 – Heti Hírek

Túl vagyunk az első igazán sűrű héten: a múlt hét a Big5-ról szólt, na meg a magyar válogatóról. Ezen a héten 4 ország zárja le a válogató sorozatát. Szombaton WatchTogether buli Budapesten!

Ez volt

Franciaország

Csütörtökön váratlanul jelentették be a franciák az idei indulójukat és a dalát: Alma fogja képviselni őket a Requiem-mel.

Németország

Szintén csütörtökön az Unser Song sokkörös, de egy adásos válogatójában 5 előadó és 2 dal vetekedett a kijevi indulás jogáért. Végül Levina és a Perfect Life nyert. Eurovízió-fanoknak külön csemege volt a vendégfellépő Ruslana, Nicole és Conchita előadása az utolsó szavazás alatt.

Spanyolország

Nem volt botránytól mentes az Objetivo Eurovisión: a zsűri és a nézők szavazata alapján holtverseny alakult ki az élen, amit a stúdióban ülő zsűri döntött el. A döntés viszont az amúgyis koordinálatlan helyi közönségnek nem tetszett, és ennek nem is kicsit adtak hangot. A körülményektől eltekintve, egy dolog biztos: Spanyolországot Manel Navarro fogja képviselni a Do It for Your Lover című számával.

https://www.youtube.com/watch?v=EhuRRSylN-E

Olaszország

Az idei Sanremo Fesztivál is szombaton ért véget. A győztese Francesco Gabbani lett és az ígéretes Occidentali’s Karma (Nyugatiak karmája). Namaste! Allé! (Ommm..)

Magyarország

Kialakult A Dal 2017 döntőjének mezőnye. A pénteki adást Rátonyi Kriszta mentette meg a teljes unalomtól. Felvetődött a kérdés, hogy ha ez a műsor „azt a dalt keresi, amit majd az egész ország dúdolni fog,” akkor a zsűrizés miért pusztán zenei szakmai alapon történik, és miért nem számít a piac igénye..?

A döntőbe jutott Kanizsa Gina, Pápai Joci, Radics Gigi és a Soulwave, valamint a szombati adásból Tóth Gabi, Zävodi + Berkes Olivér, Leander Kills és a Kállay Saunders Band. A múlt heti tippünk tehát majdnem bejött (csak Szabó Ádám esetében tévedtünk – a helyükön a Leander Kills). Újra megnéztük az eddigi pontszámokat, az alapján Pápai Joci nyeri meg az idei versenyt.

Svédország

Malmöben tartották a múlt szombati Melfest fordulót, ahol a múlt héthez hasonlóan, most sem jutott tovább a korábbi ESC-résztvevő: ezúttal Roger Pontare (2000) esett ki. Vigaszágon folytathatja a Dismissed és Lisa Ajax, a döntőbe jutott Mariette és Benjamin Ingrosso. Ezen a héten Växjöbe látogat a műsor, az eheti korábbi ESC-induló Krista Siegfrid (Finnország, 2013) lesz.

Litvánia

A litván válogatón újabb 4 dal búcsúzott a kijevi álomtól. A fordulót megint Aistė Pilvelytė nyerte az I’m Like a Wolffal, a zsűri és a nézők 12 pontját egyaránt begyűjtötte.

Észtország

Megkezdődött az Eesti Laul is. Az első körben 10 dalból 5 jutott a döntőbe. A nézőknél Ariadne és a Feel Me Now nyert, a többi helyezés egyelőre titkos.

Lettország

Kialakult a Supernova elődöntőjének mezőnye. Markus Riva zsinórban harmadjára futott neki, de ezúttal az első kört sem vette sikerrel, kiesett. Továbbjutott Santa Daņeļeviča és a The Ludvig a zsűri által, valamint Triana Park és a My Radiant You a nézők által.

Ukrajna

Az idei házigazdánál második hete zajlik a válogató. A most szombati fordulót Illaria nyerte és a Thank You for My Way. A másik továbbjutó Rozhden és a Saturn című számuk.

Románia

Romániában az elmúlt héten bemutatták a 84 nevezett dal élő meghallgatása közül 72-ét, hogy aztán vasárnap bejelentsék, melyik 15 jut a február 26-i elődöntőbe. Dénes Nórának sajnos nem sikerült, ahogy korábbi évben a Dalra is pályázó svéd Lina Sandénnek sem. Mihai Trăistariu viszont ismét ott lesz a legjobbak között, hogy 2006 után újra ő képviselhesse az országot.

Ez lesz

WatchTogether buli

A Magyar Eurovíziós Fanklub idén is szervez közös nézést. 18 órától várunk mindenkit a Gastro Bistro Budapest étteremben (Belgrád rakpart 18.). Lesz Eurokvízió, természetesen Dal döntő és utána pedig Eurovíziós dizsi kifulladásig (a személyzet kifulladásáig). Itt lesz kihirdetve a Fordítóversenyünk és az OGAE Second Chance Contest előválogatónk eredménye is.

Izrael

Ma este Izrael is kiválasztja, ki képviselje őket az Eurovízión. Ahogy már megszokhattuk, a Rising Star formátumot használják. Ma este döntő, de – akárcsak az örményeknél – náluk is csak az előadót ismerjük meg, a nevezett dalt még nem.

Lengyelország

A lengyelek velünk egyszerre tartják a döntőjüket. Szigorítottak a részvételi feltételeken, így nem eshet meg még egyszer, ami a NAPOLI-val tavaly, hogy más előválogatókon elbukott dallal indulnak, valamint kötelezővé tették a lengyel állampolgárság meglétét is. Szombaton 10 résztvevő közül választja ki az indulót a zsűri és a nézők 50-50%-os beleszólással.

Málta

A szigetország is a magyar döntővel párhuzamosan rendezi a sajátját. A műsorban 16 dal (és rengeteg reklám) kerül bemutatásra. Itt lehet őket meghallgatni. (A dalokat, nem a reklámokat.)

Egyéb, nem döntőző országok

Folytatódik szombaton a Melodifestivalen, az Eesti Laul, a litván és az ukrán válogató, vasárnap pedig a Supernova elődöntő Lettországban.

Ezen a héten Szlovénia lép a nyomdokainkba, hiszen pénteken és szombaton tartják az EMA elődöntőit. Visszatér például Raiven, valamint két dal szerzőjeként is a Maraaya.

Vasárnap, ha valaki unná már a lett hódot, nyílik alternatíva: a visszatérő Portugáliában kezdetét veszi a Festival da Canção 2017. 16 dal két elődöntőben méreti meg magát, hogy a március 5-i döntőben kiderüljön, ki képviseli őket májusban. Figyelem! A 16 dal között három (!) 3! dalnak angol címe van. Az ország még soha nem indított, csak portugál nyelvű dalt.